viernes, marzo 02, 2007

ELS BIOCOMBUSTIBLES. Nous bio-negocis al Sud davant la crisi energètica?

VIVIM immersos en una dinàmica atronadora de manipulació mediàtica, a la que els ciutadans hem de plantar cara i combatre dia a dia. Una de les tasques més importants i de major trascendència que tenim ara entre les mans, és lluitar contra la des-informació (i de-formació) que provoca l'actual allau d'informació dolenta, tendenciosa i/o absolutament manipulada.

Els amics del Observatori del Deute, tant desperts com sempre, ens conviden a un seminari que ens posarà en guàrdia sobre una nova font de negocis que el Kapital s'està muntant al món: els biocombustibles.

I com a reforç a la precaució que hem de donar a la temàtica, reproduïm literalment una part de l'article de La Vanguàrdia del dia 27 febrer 07, Societat, pàgina 33, sobre el "calentamiento global" titulat: Cuatro estados se suman a la cruzada ecologista de Schwarzenegger

"(...) un progresivo cambio de mentalidad que afecta también a la Administración Bush. No sólo es consecuencia de la fe ecologista, sino de intereses económicos, geoestratégicos y electoralistas . En su último discurso sobre el estado de la Unión, el presidente reconoció por primera vez "el serio desafío del cambio climático global" y presentó un plan para reducir en un 20% el consumo de la gasolina . Detrás está el ambicioso proyecto del etanol fabricado a partir de productos agrícolas, un sector que protagonizará un crecimiento espectacular durante los próximos años, bajo la tutela del Estado, y que puede transformar profundamente la agricultura estadounidense."

Y si sólo fuera la estadounidense...
Missatgera@
****************************************
En nombre de seminaris@debtwatch.org
Enviado el: lunes, 26 de febrero de 2007 17:11
Asunto: [SeminarisODG] Seminari: BIOCOMBUSTIBLES. Nous bio-negocis al Sud davant la crisi energètica?

Seminari de Formació de l'Observatori del Deute en la Globalització (XII) i la Campanya "No et Mengis el Món"

BIOCOMBUSTIBLES: Nous bio-negocis al Sud davant la crisi energética?

Dissabte 10 de març de 2007, de 10:00 a 14:00 i de 16:00 a 18:30 h
Masia de Torreblanca (81-85, Zona Auditori)
Pla del Vinyet
Sant Cugat del Vallès
Ferrocarrils de la Generalitat i RENFE

Els biocombustibles i la biomassa estan de moda en iniciatives promogudes per governs però també des d'empreses multinacionals (petrolieres, agroquímiques i empreses de multiserveis). Es fan servir com una resposta davant la crisi ambiental planetària i també se subratllen els avantatges per als agricultors. No obstant això, s'alcen veus que qüestionen la conveniència d'aquesta opció energètica. Els països del Nord no disposen de les terres conreables suficients per a la producció de biocombustibles (soja, palmell, blat de moro, etc.), pel que necessàriament s'han de situar en els països del Sud, en enormes extensions de terres . De manera que on abans existien boscos i selves, ara trobem monocultius transgènics i deserts verds. A més, s'anuncien conflictes socials i problemes per a la sobirania alimentària, al competir els cultius destinats als automòbils, amb aquells destinats a aliments, en el context d'una preocupant especulació sobre grans bàsics com el blat de moro.

Quina és la motivació real en la promoció dels biocombustibles? Són la nova porta d'entrada dels cultius transgènics? Són també una resposta davant la crisi energètica, la pujada dels preus del petroli i el seu possible esgotament?

L'objectiu del Seminari és debatre sobre els impactes socials i ambientals en el Sud i en el Nord dels biocombustibles, així com generar una reflexió col•lectiva sobre les possibles alternatives existents.

Organitzen : Observatori del deute en la Globalització (ODG), Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC, i Campanya "No et Mengis el Món" (Veterinaris sense Fronteres, Xàrxa de Consum Solidari, ODG)

PROGRAMA ...